Er det lurt å ta forbrukslån for å betale gjeld?

Er det lurt å ta forbrukslån for å betale gjeld?

Forbrukslån for å betale gjeld er et verktøy mange bruker for å kunne betale ned gjelden sin. Men selv om mange gjør det, er det lurt å ta forbrukslån for å betale gjeld? Dette skal vi prøve å gi et svar på i denne artikkelen.

Fordeler og ulemper ved å ta forbrukslån for å betale gjeld

Som med alt annet, så har også dette temaet flere sider: Det finnes det både fordeler og ulemper ved å ta forbrukslån for å betale gjeld. 

Fordeler

Det er ikke alltid like lett å nedbetale gjelden man samler seg opp av ulike grunner og i ulike sammenhenger. Noen ganger har man faktisk ikke noe annet valg enn å ta opp lån som gjør at man blir skyldig en liten eller stor del penger. I denne sammenheng kan forbrukslån bidra til å gjøre det enklere å betale ned gjelden. 

De som har god kredittvurdering og ingen betalingsanmerkninger har gode muligheter for å oppleve følgende fordeler ved å ta forbrukslån for å betale gjeld: 

  • Lavere rente, som fører til…
  • Lavere nedbetalinger per måned, som fører til…
  • Enklere nedbetaling av regninger og forfallsdatoene som gjelder for hver av dem

Ulemper

Forbrukslån kan være en nyttig strategi for nedbetaling av gjeld. Det er imidlertid viktig å også vurdere ulempene ved å ta opp et forbrukslån for et slikt formål. Renter på disse lånene er ofte høye i seg selv, og hvis du har annen gjeld med lave renter, kan det faktisk være mer kostnadseffektivt å holde orden på økonomien ved å betale ned gjelden slik den står i dag. Du bør altså være forsiktig med å ikke samle gjeld som faktisk har lavere rente enn forbrukslånet du vurderer å ta opp for å betale ned den gjelden.

Forbrukslån er en annen form for gjeld som kan få deg i trøbbel. Disse lånene tas vanligvis for å betale ned en annen type gjeld, for eksempel kredittkort eller billån. De har høye renter og rentene blir bare høyere jo lengre du bruker på å betale dem ned. Verst av alt, hvis du går glipp av en betaling, stiger renten enda høyere. Du kan derfor møte et nytt gjeldsproblem, og oppleve følgende ulemper ved å ta forbrukslån for å betale gjeld: 

  • Høyere renter, hvis du er uoppmerksom og faktisk har lavere rente på gjeldslånet enn forbrukslånet du vurderer
  • Høyere gebyrer for det nye lånet, avhengig av kredittvurderingen din
  • Økt risiko hvis du har lav inntekt eller dårlig kredittvurdering 

Er refinansiering og forbrukslån for å betale gjeld det samme?

Refinansiering går ut på at du tar opp et lån som hjelper deg med å betale ned gjeld som du sliter med. Dette kan være gunstig, siden rentene stadig varierer, og sjansen for at akkurat du sitter på de laveste rentene er ganske små. Når man refinansierer gamle lån, sikter man på å få en lavere samlet rente enn det man totalt har fra før, målt i effektiv rente eller forlenget tid for nedbetaling. 

Forbrukslån for å betale gjeld hjelper deg, enkelt sagt, med det samme målet: Du tar opp et nytt forbrukslån for å nedbetale andre smålån som du har slitt med, så lenge du får en lavere rente. Refinansiering og forbrukslån for å betale gjeld er altså praktisk talt det samme. Det er også mulig å søke forbrukslån med medsøker dersom man kommer til kort med banken.

Hvordan ta forbrukslån for å betale gjeld?

For å ta forbrukslån for å betale gjeld bør du skaffe god oversikt over gjelden du sitter på i dag, og hvilken rente du har. Begynn så å let etter tilbud på nettet, og bruk en lånekalkulator for å regne deg fram til hvor mye du kan spare, og om du kan spare noe, ved å ta opp et nytt forbrukslån. Lånekalkulatoren er et nyttig verktøy som gjør det enkelt for deg å se gevinsten på ulike lånevalg. 

Vi håper at du, ved å lese denne artikkelen, ble litt klokere på om det er lurt å ta opp forbrukslån for å betale gjeld, i forhold til din egen situasjon. 

Category